Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ




Οι μαθητές/τριες και το Διδακτικό Προσωπικό
 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας
 σας εύχονται ολόψυχα 
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 
ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες σας ενημερώνουμε ότι:

·         Οι βαθμολογίες των μαθητών/τριών για το α΄τριμηνο θα δοθούν την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 στις 17:30

·         Η γιορτή των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 11:00 στο χώρο του σχολείου

·         με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας και τη σύμπραξη του Συλλόγου Διδασκόντων, ενόψει Χριστουγέννων συγκεντρώνονται ρούχα, και τρόφιμα για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

                         Ο/Η εκπαιδευτικός της τάξης         Ο Διευθυντής του σχολείου

 

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Μαγικά Χριστούγεννα στην Ονειρούπολη Δράμας

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό - Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Σε ένα ταξίδι στη μαγεία των Χριστουγέννων προσκαλεί για ενδέκατη συνεχή χρονιά, μικρούς και μεγάλους, η Ονειρούπολη στη Δράμα, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 4 Ιανουαρίου 2015.

Σε μια έκταση 20 περίπου στρεμμάτων στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο της Δράμας, το παραμυθένιο σκηνικό που στήνεται εκεί συνδέεται με την κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία δημιουργείται ένας ακόμα γιορτινός τόπος για μικρούς και μεγάλους.



Στον χώρο της Ονειρούπολης οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα ξύλινα σπιτάκια που φιλοξενούν πληθώρα δωρεάν δράσεων για τα παιδιά, να διασκεδάσουν με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, να ταξιδέψουν με τα τρενάκια στο παραμυθένιο χωριό και να απολαύσουν ποικιλία από ροφήματα και εδέσματα.

Εξέχουσα θέση στη φετινή διοργάνωση κατέχει το «Δάσος Των Ευχών και Της Ελπίδας», ένας μαγικά διαμορφωμένος χώρος περιμετρικά μιας καρδιόσχημης λίμνης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στις φιλανθρωπικές δράσεις που φιλοξενούνται εκεί.



Μουσικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήθη και έθιμα αναβιώνουν καθημερινά, δίνοντας κάθε φορά μια διαφορετική γιορτινή νότα, μαγεύοντας τουε επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Η Δράμα φοράει τα καλά της, το “άρωμα Χριστουγέννων” απλώνεται σε όλη την πόλη και ο κάθε δρόμος φιλοξενεί το δικό του παραμύθι.



Φέτος το συναυλιακό πρόγραμμα της Ονειρούπολης θα εγκαινιάσουν “Τα Καρντάσιανς” με τους Γρηγόρη Αρναούτογλου, Μαρία Μπεκατόρου και Δημήτρη Σταρόβα, ενώ κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν θα λείψουν και διάσημοι τραγουδιστές.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:



Έναρξη – Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου: Τα Καρντάσιανς (Γρηγόρης Αρναούτογλου / Μαρία Μπεκατώρου / Δημήτρης Σταρόβας) (19:00)

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: C:real (19:30)

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: Liebe (19:30)

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου: Μιχάλης Χατζηγιάννης (19:30)

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου: Γιώργος Παπαδόπουλος (19:30)

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: MesieurMinimal (19:30)

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου: 2002 GR (19:30)

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου:
Blissband (19:30)

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου: Νίνο (19:30)

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου: DJ Παναγιωτόπουλος (19:30)

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου: Boys & Noise / Στέλιος Λεγάκης / Μάριος Brazil / DJ Kas (19:30)

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: Δημήτρης Σταρόβας (Μουσικοθεατρική παράσταση – Ο μεγιστάνας και οι κροίσοι) (18:00-21:00)

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου: Μέλιsses (19:30)

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου: Ελένη Φουρέιρα (19:30)

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου: Γιώργος Λιανός & Γιάννης Βαρδής (19:30)

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: Ησαϊας Ματιάμπα & Μύρωνας Στρατής (20:00)

Σάββατο 3 Ιανουαρίου: Wedding Singers (19:30)

Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Λήξη         

Αγία Βαρβάρα πολιούχος της Δράμας,




Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας:

Θρύλοι, έθιμα και παραδόσεις

Το όνομα της περιοχής είναι συνδεδεμένο με την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της Δράμας, που υπάρχει στην περιοχή. Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε το 1920 πάνω από τη λιμνούλα. Το ψηλό καμπαναριό της αντικατοπτρίζεται στο βυθό των νερών, στο χώρο που λένε ότι υπήρχε το παλιό εκκλησάκι.

Η παράδοση διατηρεί ακόμα τους θρύλους γύρω από το χτίσιμο της εκκλησίας. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε ένα εκκλησάκι στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η λίμνη. Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την πόλη το 1380, το γκρέμισαν και στη θέση του προσπάθησαν να φτιάξουν ένα τζαμί. Με θαύμα της Αγίας Βαρβάρας όμως, κατά την ημέρα της γιορτής της πλημμύρισε η περιοχή και το κτίσμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

 Οι κάτοικοι το θεώρησαν θαύμα της Αγίας -την οποία και ανακήρυξαν Πολιούχο της πόλης-  καθιερώνοντας από τότε κάθε παραμονή της γιορτής της, στις 4 Δεκεμβρίου, το εξής έθιμο: πολλά νεαρά κορίτσια της πόλης πήγαιναν την παραμονή της γιορτής στον εσπερινό που τελούνταν και αφού έπεφτε το σούρουπο, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Όση ώρα καίγονταν τα κεριά, οι νεαρές κοπέλες προσεύχονταν για υγεία και ένα καλό "τυχερό", αφού η Αγία Βαρβάρα, εκτός από προστάτιδα του Πυροβολικού, ήταν και προστάτιδα των κοριτσιών που τις προφύλαγε από γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα τυχερά του γάμου τους. Πολλά μάλιστα από τα νεαρά κορίτσια τοποθετούσαν αναμμένα κεριά σε μικρές ξύλινες σανίδες και τα έριχναν στην λίμνη. Τότε εκφράζανε τις ευχές τους και, ανάλογα με την πορεία που θα είχε η σανίδα με τα κεριά, έβγαιναν αληθινές. Θεωρούσαν αποτυχία αν έσβηναν τα κεριά, αλλά αυτό δεν τις πτοούσε τόσο, αφού έτρεφαν την ελπίδα ότι εκείνο το βράδυ θα εμφανιζόταν η Αγία στον ύπνο τους και θα εκπλήρωνε τις ευχές τους. Την άλλη μέρα, ανήμερα της γιορτής και κοντά στο χάραμα, μαζεύονταν πάλι τα νεαρά κορίτσια στην λίμνη και αφού πλένονταν με τα νερά που θεωρούσαν ότι είχε αγιάσει η Αγία από το προηγούμενο βράδυ, καλημερίζονταν μεταξύ τους και έδιναν ευχές η μία στην άλλη. Έπειτα παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία και φεύγοντας έπαιρναν μαζί τους σε ειδικό σκεύος, λίγο από το αγιασμένο νερό της λίμνης.

Καραβάκια φτιαγμένα από παιδιά της πόλης.
Σήμερα, το έθιμο αυτό συνεχίζεται από δεκάδες παιδιά της πόλης. Την παραμονή της γιορτής τα μικρά παιδιά ρίχνουν καραβάκια στολισμένα με κεριά στη λιμνούλα. Γίνεται μάλιστα και διαγωνισμός και βραβεύεται το καλύτερο από αυτά.



 Επίσης, το απόγευμα της παραμονής της γιορτής της Πολιούχου, δηλαδή στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, γίνεται λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Βαρβάρας από το φερώνυμο ναό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
 
Στη συνέχεια προσφέρεται η παραδοσιακή "βαρβάρα" (γλυκιά σούπα που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές της Δράμας κάθε χρόνο) από την Ένωση Κυριών Δράμας και όλοι κατευθύνονται στη λίμνη, για να ρίξουν τα παιδιά τα καραβάκια τους.


Από την εξέδρα που έχει στηθεί μέσα στην λίμνη γίνεται κάθε χρόνο και η ρίψη του Σταυρού των Φώτων. Παλαιότερα, οι μπαχτσεβάνηδες (κηπουροί) και οι καραγωγείς της Δράμας παρακολουθούσαν την τελετή έφιπποι μέσα στα νερά και μετά την κατάδυση του Σταυρού έτρεχαν στους δρόμους της πόλης. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 το έθιμο αυτό εξέλιπε.
  

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Δραστηριότητες για την 3η του Δεκέμβρη


Καταχωρήθηκε στις  από τον/την ΤΟΖΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΝΙΑΣ

Αποδοχή της Διαφορετικότητας:


Έκτη αίσθηση:


Ταινίες:

1.                   Το φως που σβήνει είναι μια σύγχρονη δραματική ταινία που εστιάζεται στη βαθιά φιλική σχέση μεταξύ ενός φαροφύλακα και ενός παιδιού με προβλήματα όρασης.



2.  Όλα τα κομμάτια μαζί, μια ταινία και μια ιστορία με θέμα τον αυτισμό της Μαίρης Καριωτάκη


3.  Συλλογή Γ. Αλβανόπουλου


4.  ΜΙΚΡΕΣ ΧΑΡΕΣ SMALL PLEASURES (2008)/ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ


5. Ταινίες που αξίζουν την προσοχή όλων(ιστοσελίδα κ. Χιουρέα)

Νομίζω ότι οι δυο παρακάτω ταινίες αξίζουν την προσοχή όλων μας:

1.    Η πρώτη ταινία στις 14/1/2015, 20:00 κινηματογράφος Δαναός: «Four letters apart-Children in the Age of ADHD για το σύνδρομο ΔΕΠ-Υ.


2.  Η δεύτερη ταινία «Alphabet» στις 28/1/2015 20:00 (Δαναός) για το εκπαιδευτικό σύστημαπου εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες και περιορίζει τα έμφυτα χαρίσματα και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

     Δείτε το τρέιλερ: http://www.cinedoc.gr/

Μακρής Βαγγέλης Τ.Ε. 5ου Δ.Σ.ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ